Marketing & Sales

Wel eens voor een bedrijf gewerkt waar marketing niet wist wat sales uitvoerde en sales geen flauwe notie had wat marketing zoal op de plank had liggen? Los van de oorzaken waarom die twee zelden als een tandem de markt betreden, zag ik deze week een prachtige uitzending van Zembla waarin hét voorbeeld werd gegeven hoe die twee elkaar optimaal kunnen versterken.

Bijna 1 miljoen mensen in ons land gebruiken antidepressiva. Volgens de farmaceuten wordt een depressie veroorzaakt door een tekort aan de stof serotonine in de hersenen. Dat klopt niet, volgens Professor David Healy van de Universiteit van Cardiff in Wales. 

drugged.jpg

Maar nu eerst: waar wordt een farmaceutisch budget zo al aan besteed? 

  • Het financieren van wetenschappelijk onderzoek waarin door de branche gesubsidieerde wetenschappers bij hoog en bij laag beweren dat het tóch met serotonine te maken heeft.
  • Schijnbaar onafhankelijke websites met zelftests openen, waarbij iedere goedgemutste opportunist op een grijze maandagochtend als manisch depressief uit de bus kan komen. Wel apart dat de zelftest-site die in Zembla is getoond, enkele dagen na de uitzending op non-actief werd gezet.
  • Psychiaters en andere medische wonderboys stevig funden om vanuit hun autoriteit dingen te zeggen die niet tegen de haren van hun broodheer instrijken.
  • De woordvoerder van de gezamenlijke pillenproducenten Nefarma stevig intrainen en royaal belonen om een schijnbaar onmogelijk script zonder stotteren en blozen overtuigend te kunnen afdraaien.
  • Specialisten en huisartsen via ludieke en creatieve omwegen (nog altijd) vorstelijk feteren voor het uitschrijven van bijna 5 miljoen recepten per jaar. Waar zou je het anders aan uit moeten geven?

En daar stap je als artsenbezoeker 's ochtends mee in je auto. Je hoeft -buiten goed op de weg blijven letten- nauwelijks nog iets te doen. Dankjewel, marketing collega's.

Ongeveer 90% van onze sombere landgenoten drukt de stripjes nodeloos door. Placebo's hebben ongeveer dezelfde uitwerking en een goed gesprek is volgens experts de enige heilzame manier om zonder een heel pakket aan mogelijke bijverschijnselen weer licht te zien in je eigen tunnel. Iedereen die wil stoppen met antidepressiva schijnt overigens erg veel last van depressies te krijgen. Prima customer retention programma!

En laten we vooral de afdeling business development niet vergeten! Bij zomaar een antidepressivum wordt je gewaarschuwd voor zo'n 80 mogelijke bijwerkingen. Met een kleine miljoen gebruikers liggen de cross-selling mogelijkheden voor het oprapen.

En ondanks dat het zelfdestructieve karakter van deze bijna altijd overbodige pillen genadeloos in het nieuws wordt aangetoond, blijft de goed geoliede marketingmachine van de farmaceuten haar werk geraffineerd en tot in de perfectie voortzetten.

Zelden een bedrijf(stak) meegemaakt waarin je als sales zo oneindig veel tools meekrijgt om je bonus binnen te halen. Chapeau. Daar kunnen we nog wat van leren.