Geachte heer Schmittmann, beste JP

Goed verhaal, JP. Ik geloofde je even niet, toen je vorige week via een paginagrote advertentie riep dat er niets aan de hand was. Ik zat even in de modus dat alle bankbestuurders onbetrouwbaar zijn en daar bied ik in het openbaar mijn excuses voor aan. Ik zat fout. Ondanks dat je zelf niet eens in de gaten had dat je een profetische boodschap publiceerde, blijkt het achteraf gewoon te kloppen. En dat is pas echt onderscheidend voor een bankman: dat 't achteraf waar is. Wat maakt het uit of je woorden op toeval of op feiten berusten. Niets toch?

handcuffed.jpg

Nu je door Wout & Nout bent ingelijfd, draag je vanaf vandaag de geuzennaam van ambtenaar. Wel jammer dat je socialistische baas fervent voorvechter is van de Balkenende-norm. Ik weet niet wat er maandelijks door dé bank op je feestrekening is gedoteerd, maar je plafond zit nu op zo'n 13 ruggen per maand. Nee, dat is bruto, JP. De helft blijft aan de strijkstok van Wout hangen.

Weggaan is ook geen optie. Nadat je voorganger zichzelf royaal heeft gefeteerd op een handshake van zo'n duizend modale jaarinkomens, denk ik niet dat je ongezien met een pak geld thuis kunt gaan zitten. Daar gaat Wout echt vóór liggen.

Een nieuwe functie is ook lastig. Er is geen headhunter die nog raad weet met het overschot aan uitgerangeerde managers die alleen in termen van geld kunnen praten. De term 'op de bank zitten' heeft ineens een dubbele bodem, voel je?

Aansturen op ontslag heeft -behalve voor politici en politieke ambtsdragers- ook geen toekomst meer. De goudomrande wachtgeldregeling doet Wout alleen nog maar kado aan zichzelf en zijn Haagse kornuiten. Een socialist mag toch ook wel eens voor zichzelf opkomen, toch?

Je wordt nu echt aan alle kanten gepakt en kunt even nergens heen. Mijn advies? Blijven zitten en je stoel dapper blijven verdedigen tot de meerderheid van de ABN-aandelen weer op de liberale beurs wordt verhandeld.

Het mooie is dat je er vanaf nu alleen nog maar op vooruit kunt gaan. Ik ben niet zo politiek geëngageerd, maar als ik zeg dat socialisten en astronomische beloningen in één zin wat dissonant klinkt, wat zeg jij dan?

Dat wordt nog even bikkelen, verwacht ik.

En in de tussentijd? Kijk eens of je iets met klanten kunt doen.

Nout heeft de getarte Belgen laten weten dat hij er met de gezonde delen van Fortis vandoor is gegaan. Balanstechnisch neem ik dat zomaar van hem aan. Wie ben ik om dat tegen te spreken.

Maar dé bank is pas echt gezond als dé klanten dat ook zo ervaren.