Gewoon goeie marketing
Ik hou er niet van te worden besodemieterd. Wie wel, vraag je je misschien af? Toch worden we er iedere dag weer massaal ingeluisd. Er zijn bedrijven die de kluit fors hebben belazerd en vrij vlot na de ontmaskering miljoenen besteden om het besmette blazoen op een wel heel sullige manier schoon te poetsen.
AEGON laat ons weten dat ze producten overzichtelijk en inzichtelijk gaan maken. Alsof dat moeilijk en bijzonder is.
"Beste klant, na decennialang financieel door ons te zijn genaaid, dwingt de publieke opinie ons om inzicht te geven in de malafide rekenwijze van onze producten. Omdat uw belang (profit) ondergeschikt is aan ons belang (obscene profit), zult u vroeg of laat toch aan het kortste eind trekken. We realiseren ons dat we gedwongen inzicht zullen moeten geven in de door ons aangeboden producten. Ondanks deze ontwikkelingen laten we u bij deze weten dat onze waarden en uitgangspunten ongewijzigd worden voortgezet. Waarom zouden we het voor u mooier gaan maken dan het nu is? Wat is makkelijker dan te weten dat resultaten uit het verleden garantie bieden voor de toekomst."
Heel wat anders nu. Blue Band en de Hersenstichting hebben de handen ineen geslagen. Lekker boter smeren maakt je slimmer. Huhhuh, tuurlijk. Het gaat hier om omega-3 vetzuren. "Dagelijks twaalf boterhammen met Blue Band Idee bevat evenveel omega-3 vetzuren als 70 gram makreel per week”, zegt Willem Bosman, oud secretaris van de Beraadsgroep Voeding van de Gezondheidsraad. Unilever betaalt een schijntje om de aanbeveling van de Nederlandse Hartstichting op de miljoenen pakjes Becel te krijgen. Een fractie van een cent per kuipje boter. Het zal toch zeker niets met geld te maken hebben?
Dit zijn slechts twee van het oneindig lijkend aantal voorbeelden waarin de consument voor gek wordt versleten of simpelweg wordt omgelegd.
Grote concerns stemmen hun marketing strategiën nog steeds af op door angst gedreven consumenten, die denken dat een verzekeraar de oude dag goudomrand faciliteert en een boterproducent hartproblemen weet te voorkomen.
De marketingstretegiën liggen in het verlengde van de manier waarop we onszelf als consument besodemieteren. Wie is er nou echt verantwoordelijk? Angst en geld gaan zo mooi samen.
Wat zou sales toch zijn zonder marketing?